F-16 maakt noodlanding in Oostende na blikseminslag (Oostende) | Het Nieuwsblad

2022-10-02 08:56:53 By : Ms. Gao Aria

Een F-16 van het Belgische leger, met twee bemanningsleden aan boord, heeft woensdagmiddag een noodlanding gemaakt op de luchthaven van Oostende. Het jachtvliegtuig was geraakt door een blikseminslag. Niemand raakte gewond maar er zouden wel giftige stoffen zijn vrijgekomen. De toestand is nu weer onder controle.

Defensie bevestigt ons intussen dat omstreeks het middaguur de F-16 met staartnummer FB-20, afkomstig van de vliegbasis Kleine Brogel, getroffen werd door een blikseminslag. Het vliegtuig was op dat moment in het kader van een trainingsvlucht een naderingsprocedure van het militaire vliegveld in Koksijde aan het uitvoeren.

“Bij deze gebeurtenis kreeg het vliegtuig te kampen met een ‘Generator Faillure’ stroomuitval. De Emergency Power Unit (EPU) is hierbij automatisch opgestart. Dit systeem levert stroom en hydraulische druk aan de essentiële besturingsinstrumenten van het vliegtuig. Het vliegtuig moet daarna zo snel mogelijk landen.”

“De piloot koos ervoor om het dichtstbijzijnde vliegveld te gebruiken voor deze voorzorgslanding, namelijk het civiele vliegveld van Oostende. Deze reservemotor gebruikt hydrazine als brandstof. Deze naar ammoniak ruikende brandstof die heel veel energie levert, is toxisch. Een gespecialiseerde brandweerploeg van de basis Koksijde kwam ter plaatse om de collega’s van Oostende bijgestaan”, klinkt het.

Het vliegtuig is zonder verdere incidenten geland en na de tussenkomst van de brandweerploegen zijn de twee piloten veilig uitgestapt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De mensen die aanwezig waren in de luchthaven, mochten die gedurende een tiental minuten niet verlaten. Omwonenden werd ook gevraagd om ramen en deuren dicht te houden. De situatie was echter snel opnieuw onder controle doordat de giftige stof door de regen uit de atmosfeer verdween.

Nadat de nodige procedures afgehandeld werden, werd het vliegtuig van de startbaan verwijderd en konden de vluchten hernomen worden.

Twee aankomende vluchten - een uit Malaga en een uit Porto met de spelers van Club Brugge aan boord - moesten noodgedwongen uitwijken naar de luchthaven van Brussels Airport.

Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.